Tomášek ve „svém“ jen jako divák. Karlstad mi připomíná Pardubice, líčí

David Tomášek | Foto: Jan Beneš, ceskyhokej.cz

David Tomášek na úvodních dvou turnajích sezony zářil, při třetím se český národní tým vydal do „jeho“ Karlstadu. Ale útočník Färjestadu ve čtvrtek sledoval své parťáky jen jako divák.

Nemrzí vás, že zrovna pozvánka na Beijer Hockey Games nepřišla?
Možná jen lehce tím, že to mohlo být pro mě takové speciální. Ale komunikace mezi mnou a trenérem byla jasná, takže nebylo co řešit. Je to rozhodnutí trenéra, takhle se pro tento turnaj rozhodl. Na kluky jsem se těšil. Spoustu z nich jsem viděl už ve středu, s dalšími pak během zápasu.

Úvodní dvě akce sezony vám osobně vyšly parádně. Cítíte, že jste blízko nominaci na domácí MS?
Ani ne, těch příprav a sezon jsem už pár zažil. Někdy to bylo nic moc a pak člověk tomu byl blíž, pak hrál dobře a zase byl dál. Roli hraje spousta faktorů, takže spíš mám radost, že jsme se v listopadu a prosinci prezentovali dobrým hokejem, byl tam víceméně i nějaký úspěch a většinu zápasů jsme vyhráli. A že jsem mohl hrát svůj hokej co nejlíp, jak umím. Je to jen pozitivní energie do další práce, ještě je toho hodně před námi.

„Těch příprav a sezon jsem už pár zažil. Někdy to bylo nic moc a pak člověk byl nominaci blíž, pak hrál dobře a zase byl dál.“

Beijer Hockey Games se hrají v Löfbergs Areně, kterou už velmi dobře znáte. Jak se vám líbí?
Myslím, že má ideální velikost. Je pro osm tisíc lidí, je tady super atmosféra, máme dobré zázemí, takže není na co si stěžovat. Myslím, že zvolili dobře pro tento turnaj. Doufám, že lidi přijdou. Hokej tady mají rádi, i když třeba naše zápasy s Finy a Švýcary je nejspíš moc zajímat nebudou. Ale věřím, že udělají dobrý turnaj. Na severské derby je vyprodáno, ale na Čechy nebylo. Čtvrtky jsou i v lize horší, soboty naopak bývají vyprodané. Aréna patří k těm lepším ve Švédsku. Pár je jich tady větších a několik týmů ji má stavěnou v podobném stylu jako Färjestad.

A co se týče fandění?
Je to dost podobné Česku, kotel za bránou bývá úplně plný. Fanoušci jsou tady vášniví. Čekal jsem, že to bude něco jako Finsko, kde to bylo takové komornější, ale atmosféra na ligu je tady super. Víceméně jako v extralize, když přijde plný dům na Brno, Pardubice nebo přes deset tisíc lidí na Spartu. Fanoušci v Karlstadu umějí chodit a mají hokej rádi. Trošku mi to tady připomíná Pardubice. Městem, halou i populací je to velice podobné. Všichni řeší víceméně jen hokej. Fotbal tady není na takové úrovni, ale hokej má velkou historii.

„Fandění je dost podobné Česku, kotel za bránou bývá úplně plný. Fanoušci jsou tady vášniví. Čekal jsem, že to bude něco jako Finsko, kde to bylo takové komornější, ale atmosféra na ligu je tady super.“

Půjdete se podívat i o víkendu na zápasy s Finskem a Švýcarskem?
Jedeme pryč. Ne domů, podíváme se po Švédsku. Potřebujeme trošku změnit prostředí a vydechnout. Teď jsme měli těžší tréninky, na nabírání kondice pro poslední fázi sezony. Švédové mají trénování hodně rádi. Hezky to vyšlo, že ve čtvrtek jsme naposledy trénovali a teď máme volno. Takže jsem to ještě završil zápasem a teď zmizíme a trošku odfrkneme.

Co se dá v Karlstadu dělat ve volném čase?
Jsem z Prahy a je to velký rozdíl. Praha má nekonečno možností, občas nám to i chybí. Ale naštěstí jsou tady místa, kam se dá jít. A pořád hrajeme. Švédové milují kafe, takže se chodí hodně do kaváren. A je to více o přírodě. Rodinu ještě nemáme, ale pro kluky, co už mají děcka, je to výborná destinace. Spousta lidí má psy, jezdí na koních, víc žijí přírodou. Mají ji fakt pěknou. Byli jsme i za městem na ranči. Pro mě jako pro Pražáka je to příjemné. Tohle mě baví, že když hrajete někde v cizině, tak zažijete něco jiného a pak si to budete pamatovat.

„Hokejový klid tady není. Každý tady hokej řeší. Nic sice nečtu a ani tomu nerozumím, ale když jste s kluky někde v centru, tak vás lidi zastavují. V Praze máte větší soukromí.“

Takže si užíváte většího klidu?
Co se týče dopravy a tak, tak rozhodně ano. Ale hokejový klid tady není. Každý tady hokej řeší. Nic sice nečtu a ani tomu nerozumím, ale když jste s kluky někde v centru, tak vás lidi zastavují. V Praze máte větší soukromí. Ale liga je ve Švédsku velmi kvalitní, takže to byl z toho pohledu dobrý krok.

Dá se říct něco, co vás vyloženě ve Švédsku překvapilo nebo zaskočilo?
Se vším jsem nějak počítal. Že tady bude lehce dráž než v Česku, že mají jinou náturu, i se tmou a zimou. S tím se dá vypořádat. Kdybychom se bavili o Rusku, tak to by byla spousta věcí, ale tady mě nic nenapadá. Hokejově možná rozhodčí, kteří hrozně málo pískají. Když už jsou nějaká vyloučení, tak opravdu velké fauly. Moc malých faulů se pouští, nekopíruje to moderní mezinárodní hokej, který nastavila NHL nebo IIHF. To mě asi překvapilo nejvíc. Prospělo by, kdyby bylo víc přesilovek a útočného hokeje.

„Hokejově mě překvapili možná rozhodčí, kteří hrozně málo pískají. Moc malých faulů se pouští, nekopíruje to moderní mezinárodní hokej, který nastavila NHL nebo IIHF. Přijde mi, že v Česku se rozhodčí zlepšují a snaží se tyto věci pískat.“

Přitom v extralize také mnohdy zaznívá, že se fauly jako hákování a sekání pouštějí...
Myslím, že tady toho je o dost víc. Občas si třeba pustím Spartu, když hraje s těmi lepšími týmy. A přijde mi, že v Česku se rozhodčí zlepšují a snaží se tyto věci pískat. Někdy je to přetlačovaná na menším hřišti, ale tady na velkém je to více vidět. Vím, že se o tom vedou debaty a snaží se to postupně měnit. Ale rozhodčí jsou zavedení, hráči jsou na něco zvyklí a v tomto je švédská liga těžká. Prostoru je málo a když hráčům dovolí nějaké zákroky na hraně, tak ještě méně.

Sledujete ze Švédska extraligu o to víc, že Sparta i Dynamo jsou na čele?
Se spoustou kluků jsem v kontaktu a vyhrocenější zápasy si pustím. My hrajeme čtvrtky, soboty a úterky, extraliga se pak většinou hraje v pátek a neděli. Zápasy vypadají dobře a klukům i fandím, sezonu mají rozjetou dobře. To už jsme sice na Spartě zažili a play off je o něčem jiném, ale nakoupili hodně hráčů, udělali trejdy, takže je důležité, aby zůstali zdraví a pak se v play off může stát cokoliv.

David Tomášek

David Tomášek | Foto: farjestadbk.se

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz