Za druhou třetinu jsme si nezasloužili vyhrát, ví Hertl. Jaký je recept na USA?

Foto: Jakub Pláteník, Český hokej

29. května 2022, 9:14

Adéla Kvapilová

(TAMPERE, od naší zpravodajky) Třetina hrůzy stála Čechy postup do vysněného finále. Národní tým inkasoval v prostřední periodě semifinálového duelu s Kanadou tři branky v rychlém sledu a prohrál s výběrem javorových listů 1:6. Ještě ale není konec, v neděli v souboji o bronz vyzve USA. Cíl je podle Tomáše Hertla jasný – odvézt si medaili.

Česká reprezentace rozehrála utkání velmi slibně, v osmé minutě využil početní výhodu David Krejčí. Pak už měli zápas v režii Kanaďané, kteří povedenou prostřední dvacetiminutovkou během 199 vteřin odskočili do tříbrankového vedení.

„Za to, co jsme předvedli ve druhé třetině jsme si nezasloužili vyhrát. Kanaďané si dělali, co chtěli. Nechali jsme se hloupě vyloučit, v oslabení jsme pak působili pasivně. Celé jsme si to prohráli,“ mrzí nepovedená pasáž Tomáše Hertla.

Obrat kanadského výběru nastartovala branka v závěru úvodního dějství. „Byl to blbý gól, nemůžeme si dovolit inkasovat třicet vteřin před koncem třetiny. Je škoda, že já nebo Hroňas jsme neproměnili naše šance,“ lituje promarněných pokusů.

Po třetím inkasovaném gólu trenér Kari Jalonen sáhl po oddechovém čase, aby tým uklidnil. „Řekli jsme si, že musíme hrát agresivně a napadat jako v první třetině, protože jsme bezdůvodně přestali hrát,“ popisuje 28letý útočník.

Následovala čtvrtá branka, která už definitivně vzala české naděje. Národní tým se ale nezdával. „Věděli jsme, že máme posledních dvacet minut a musíme zamakat. Bohužel jsme se k žádné pořádné akci nedostali,“ smutní Hertl po minimálním prostoru v útoku.

Českému týmu se v posledních zápasech nedaří dávat góly při hře pět na pět. Naposledy se prosadil Matěj Blümel proti USA. „Šance máme. Je těžké, když je neproměníme. Třikrát jsme jeli sami na bránu. Je to na nás útočnících,“ vzkazuje směrem k forvardů, aby byli důraznější.

Tomáš Hertl je na druhém mistrovsví, podruhé čelil v semifinále Kanadě a opět to nevyšlo. „Každé mistrovství je úplně jiné. Nemyslel jsem na tu minulou porážku. V neděli máme důležitý zápas a víme, jak správně hrát, abychom medaili získali,“ říká.

A vzápětí pokračuje: „Porážku musíme hodit za hlavu, i když nám nic jiného nezbývá. Máme kratší regeneraci, ale motivace je jasná – chceme získat medaili. Nikdo z nás neví, kdy znovu na šampionát pojede. Máme na to šedesát minut, abychom zápas zvládli a dovezli medaili domů,“ burcuje před utkáním o bronz Hertl.

Klíčový podle něj bude důraz, který v semifinále chyběl. „Bude to hlavně o naší hře. Nesmíme se bát, musíme hrát s pukem a tlačit se do brány,“ hledá recept na rivala ze zámoří.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz